Praatjes

THC-project stap verder

2 weken geleden
THC - infographic in wording

Na het boek De kraker, de agent, de jurist en de stad werd mij gevraagd waar mijn volgende boek over zou gaan. Behalve dat ik schrok van de vraag hoefde ik niet lang na te denken over het onderwerp; Cannabis en de achterdeur van de coffeeshop. Het leek mij een heel leuk onderwerp om Nederland te bekijken.

Inmiddels is er alweer veel gebeurd, zoals een initiatiefwet over regulering van cannabis  (en deze link) en kamervragen over het boek De achterkant van Nederland. Maar het duurt lang voordat een project een beetje vaart krijgt, als het überhaupt al opstart.

Samen met de mediaridders Jasmijn Snoijink en Jason Mayo hebben ik inmiddels een reeks interviews achter de rug met een aantal spelers in het veld, zoals Vera Bergkamp van D66 en de biologische wietteler en activist Doede de Jong. De contouren van het plan worden langzaam zichtbaar en de eerste twee subsidieaanvragen zijn de deur uit.

Keep you posting!

 

SproetS op Drupal 8

2 maanden 1 week geleden

Yes, ik wilde dit al lang maar nu dan toch even ertussendoor gefietst; deze site draait nu op Drupal 8!

Wat is daar nu zo goed aan?

Gelukkig is Drupal 8 beter in alle opzichten dan Drupal 7. Dat is iets dat je kunt verwachten. Maar Drupal is een open source CMS en het duurt een tijd voordat het systeem een transitie heeft gemaakt naar een nieuwe versie. Het is zelfs zo dat pas op 7 maart a.s., als het CMS van 8.4 naar 8.5 gaat, Drupal pas echt een beetje klaar is om eindelijk met afbeeldingen en bestanden om te gaan. Vandaar dat jullie nog even moeten wachten om de animaties niet gelijk op de pagina te zien maar dat je moet klikken op een link.

Dus niet alles koek en ei?

Nee, de vormgeving is nu ook nog niet op orde.

Waarom dan dit praatje?

Website is nu wel weer lekker kaal en simpel. De code achter de site is nu op orde. Door de nieuwe structuur is het flexibel om later functionaliteit toe te voegen en makkelijk de stijl en lay-out te veranderen. Natuurlijk weer veel geleerd om jullie te dienen!

Zo, nu kan ik weer met goed fatsoen verder met het Project THC!

Trefwoorden
Soort werk

Cursus Stripteken

4 maanden 3 weken geleden
Cursus Striptekenen

Op 20 november 2017  gaf ik een cursus striptekenen verzorgen voor brugklas kinderen na aanleiding van twee succesvol cursussen tijdens de Kunst10daagse. De cursus werd gefaciliteerd door Artiance in Alkmaar.

Datum
Soort werk

Een Vandaag

8 maanden 3 weken geleden
Kleurplaat

Voor het televisieprogramma Een Vandaag heb ik het licht mogen laten schijnen voor of tegen nieuwbouw van hotel Nassau in Bergen aan Zee. Met drie man hebben de journalisten van EenVandaag in Bergen aan Zee gefilmd. Voor de uitzending heb ik op verzoek een kunstwerk gemaakt in de vorm van twee kleurplaten. Het is aan de toekomst welke kleurplaat het liefst wordt ingekleurd. Je kunt beide hieronder downloaden.

-> Website Een Vandaag.

Trefwoorden
Soort werk

Verbouwing

1 jaar 2 maanden geleden

Jarenlang heb ik me in de avond verdiept in het CMS Drupal. Dat komt omdat samenwerking met programmeurs niet altijd even soepel is verlopen. Ik moest en zou het zelf kunnen, het bouwen van een website met een database! Inmiddels ben ik aardig bekwaam in het bouwen van een website met Drupal. Het aardige van werken met Drupal is dat je als vormgever niet ook nog eens een computertaal als PHP hoeft te leren. De site Voedingsgeneeskunde is gemaakt zonder ook maar een letter PHP-code te hoeven schrijven.

Via via kreeg ik net voor kerst de mogelijkheid een offerte te schrijven voor een herbouw van een website van een groot mediabedrijf. Ze zochten een Drupalexpert. Na de site optisch te hebben bekeken wilde ik de duik wel maken. Er was een soort van logische vormgeving in te ontdekken van opgestapelde blokken. Opgeteld dat het een site van een gerenomeerd bedrijf betrof was ik blij dat de offerte was goedgekeurd. Ik had luid en duidelijk gecommuniceerd dat ik geen programmeur ben en dat ik iemand achter de hand zou hebben. Die iemand was Robin van Emden die ik kende van werk aan de Fast Facts website. Al snel bleek dat de keuze met Robin te werken een goede was. Je vraagt een Drupalexpert terwijl er zoveel buiten de site om is geprogrammeerd dat je je afvraagt waarom ze überhaupt Drupal hebben gebruik. Robin is behalve Drupalexpert ook een goed programmeur.

Als een soort klusbedrijf zijn we aan de slag gegaan. Je maakt een gipswand open om een leiding te controleren en vervolgens tref je een grote puinhoop aan. Je vraagt je af waarom klussers geen logica aanhouden. Je puzzelt waar de leidingen de muur ingaan en weer ze weer te voorschijn komen. Je probeert het lek te dichten, dingen om te leiden en aan te passen. Langzaam begint het opbouwen. Dit alles met het gehijg in je nek van de bewoner die zich afvraagt of het ooit wel goed komt. Gelukkig komt dan de afwerking en wordt de site weer netjes gestuckt, geschilderd en geveegd opgeleverd. Het is gelukt! Neem gerust een kijkje.

-> 29 januari 2018 | Inmiddels een jaar verder en Robin en ik hebben een nieuwe huisstijl geïmplementeerd op de site.

Trefwoorden
Soort werk

Bleekneusjes

1 jaar 6 maanden geleden
Bleekneusjes

Bleekneusjes is een project van Hans Man in 't Veld, Clemens Patijn en Jasmijn Snoijink. Op de Kunst10daagse zal er een tentoonstelling plaatsvinden in het Zeehuis in Bergen aan Zee over de kinderen die vroeger in de koloniehuizen aan zee vertoefden om aan te sterken. Tijdens de tentoonstelling zullen getuigenissen worden afgenomen van oud bleekneusjes. De getuigenissen worden gebruikt voor het vervolg; een toneelstuk rondom de vier koloniehuizen in Bergen aan Zee. Het toneelstuk wordt geschreven door Clemens Patijn en Jasmijn Snoijink onder leiding van Adriaan van Dis. De vormgeving rond dit project wordt gedaan door SproetS. In het begint gaat het om de vormgeving van subsidieaanvragen en de website. Tentoonstelling Bleekneusjes in het Zeehuis te Bergen aan Zee van 14 oktober tot 23 oktober.

Je Mac de baas

2 jaar geleden
Mac Senior

Met vallen en opstaan, schade en schande is SproetS de Mac de baas. Ik kom uit de tijd van de plakkaatverf, plakband, werktekeningen, lithografen en letterzetters. en toen was daar de computer. In de grafische sector vooral een computer van Apple. Ik stapte in bij de iMac. Eindelijk was een Mac betaalbaar. Dat was in 1998. Nu, inmiddels vijf Macs later, geef ik vrijblijvend aan oudere jongeren uit de buurt van de Kazerne, les en tips om je Mac de baas te worden. -> MacSenior pagina's

Datum
Trefwoorden

Voedingsgeneeskunde

2 jaar geleden
AT&A wordt Voedingsgeneeskunde

Arts therapeut & apotheker heet nu Voedingsgeneeskunde SproetS verzorgt al jaren de vormgeving rond het vaktijdschrift Arts therapeut & apotheker en de de website. Het is goed om te zien dat het in de jaren steeds beter wordt. De naamsverandering is daar het bewijs van!

Soort werk

Marktletter

2 jaar 4 maanden geleden
Letters op de Cuyp

Ik heb mij altijd verbaasd hoe mooi sommige bordjes zijn geschreven. SproetS heeft het plan opgevat om van de marktletter een OpenType font te maken. Wordt vervolgd...

Soort werk

Powerpoint

2 jaar 4 maanden geleden
Powerpoints

Een Powerpoint presentatie heeft bij mij nooit het hard sneller doen kloppen. Een saaie diapresentatie met opsommingen van punten gezet in de Times Roman of, als je geluk had, in de Verdana. Tot ik deze maand twee totaal verschillende Powerpoint presentaties mocht maken. Super cool! Via Fast Facts Voor Mirjam Geerlings, wetenschapper aan de Universiteit Utrecht, heb ik meegewerkt aan haar presentatie voor een ERC Grant voor haar baanbrekend Alzheimer onderzoek. Belangrijk was om zo duidelijk en zo kort mogelijk uit te leggen waarom het zo belangrijk is om geld te steken in het onderzoek. Verzorgde vormgeving met duidelijke visualisaties maakt vervolgens het verschil met andere aanvragers. De SNS Bank deed mee aan de Accenture Innovation Awards met hun app. Het is nu nog niet mogelijk om een bankrekening te openen met je telefoon. Door een slimme manier van identificatie is het met de nieuwe app van SNS Bank wel mogelijk. Voor deze presentatie was een comicstijl gevraagd.

Soort werk

Praatschetsen

2 jaar 6 maanden geleden
SOWI Social

Ik maak regelmatig visuals voor klanten om hun verhaal te verduidelijken. Vaak worden die gebruikt voor een pitch of voor een subsidieaanvraag. Ik was wat aan het struinen op mijn hard discs voor oud spul, goed genoeg om op deze site te zetten. Veel van die visuals zijn ideeën van mensen en ik vind het lastig om die dan zomaar te publiceren. Nu komen er niet zoveel mensen langs op sproets.nl. Maar toch vind ik dat ik met dit soort dingen wat terughoudend moet zijn. Vaak is de output ook vooral te begrijpen voor de mensen die de hele presentatie hebben meegemaakt. Ik heb er toch een paar gevonden die ik jullie niet wit onthouden. Ze zijn gemaakt voor een jonge startup die inmiddels een followup is. Ze deden voornamelijk projecten om social media in de echte wereld te integreren. Andere tak van sport is om te cartooneren. Cartooneren is notuleren met cartoons. Je doet dat op locatie en je tekent letterlijk op wat er over tafel gaat, hier en hier twee voorbeelden ervan. Het is erg leuk om te doen, je komt op de wonderlijkste plaatsen en hoort de interessantste zaken voorbijkomen.

Trefwoorden
Soort werk

Stoney Cars

2 jaar 6 maanden geleden
Stoney Cars parking
-> In levende lijve tijdens de Kunst10daagse!Stoney Cars IJzersterke auto's gemaakt van gevonden kiezels en stenen.

De productieoplage ligt op dit moment op ongeveer 1 auto per week. Het plan is om er in de toekomst een wegschop omheen te bouwen. Je kunt ook een verzoek doen voor jouw auto. Draag zelf een steentje bij of laat mij een steentje zoeken. Bring me a stone, I'll make your car!

Trefwoorden