Over sproetS

SproetS (2000)
Sjoerd Kaandorp (1968)

Illustrator, vormgever, animator, muzikant en hobbyfotograaf met een passie voor sociale geografie en voetbal.

"Aan het eind van de dag ben ik altijd blij, omdat ik dan echt iets heb gemaakt."

 

Illustrator
Als illustrator en animator heeft SproetS een lichtvoetige snelle stijl. Caracters en situaties worden in geen tijd op papier gezet. Hij tekent voor een breed scala aan kindermedia (o.a. House krant, Krant in de klas en Kick Kids!) en heeft van zijn 'tekenen tijdens de les' manie een professie gemaakt: in plaats van het notuleren van bijeenkomsten cartooneert hij voor verschillende opdrachtgevers waar hij gewaardeerd wordt voor zijn snelle associaties en gevatte samenvattingen.

Vormgever
Met zijn voeten in het predigitale tijdperk heeft Sjoerd Kaandorp zich ontwikkeld tot een grafisch vormgever die naast kennis van de oude drukprocessen ook de belangrijkste vormgevingsprogramma's tot in de finesses beheerst. Hij is een grafische duizendpoot met een grote kennis van en gevoel voor typografie. huisstijlen, letteren van graphic novels, vormgeven van websites en tijdschriften: elke vormgeving wordt met de grootste zorg en waar mogelijk met een knipoog gemaakt.

Muziek
SproetS heeft zich de Malinke traditie van de Afrikaanse percussie eigen gemaakt. Met zijn band Djembé Kahn heeft hij op bijzondere plaatsen opgetreden: het Concertgebouw in Amsterdam, een vol Paradiso, Mostar vlak na het Dayton akkoord, vele jaren Landjuweel in Ruigoord en Polsmoor Prison, een jeugdgevangenis in Kaapstad Zuid Afrika.

Opleidingen
Het Grafisch Lyceum was een opstap voor een leven lang leren: van online fora tot dikke boekwerken onder meer over diverse programma's en programmeertalen, de geschiedenis van de Westerse Filosofie en de ontwikkeling van de stad. Najaar 2010 start Sjoerd Kaandorp met een deeltijdstudie Sociale Geografie aan de UvA.

Gewerkt o.a. met en voor
Mölnycke Nederland, Gillette Nederland, Van Melle, Holland Health, Sieben & Co, de Postkeuken, G. de Ru schildersbenodigdheden, Uitgeverij Media Medica, Menno de Trommeldokter, EMS/TNT post, de Housekrant (Defence for Children international), War Child, FHP sponsored magazines, VNU/Sanoma (Kinderen, Viva, Esta), Kidsgids, Stichting Act, Stichting de Beestenbende, tcs TheCoverStory, Floris Leeuwenberg, Kriterion Oppascentrale, Kinderrechtenfestival (Stichting Ideëel Organiseren), AmsterdamBackDoor, Elian Smits (Galerie de Praktijk), Desiré Dolron (Groninger Museum), VPRO Gids, High Times, Arts en Wereld, Arts Alternatief, Arts en Apotheker, Café de Buurvrouw, Restaurant Zuid Zeeland, lunchroom/restaurant de Wereldbol, ASVA Studentenunie, Friesche Vlag, Interbrew (Dommelsch), Uitgeverij Big Balloon, Stichting EPN, Augusta Verburg, het Parool, AD Magazine (Algemeen Dagblad zaterdag bijlage), Geo (Korea), Het Parool, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Hogeschool Rotterdam, Erfgoed Nederland, De Waag Society, Rob en de Rebellen, Pizza Taxi, Keizer Karel College, Uitgeverij Lef!, Uitgeverij Oog & Blik | De Bezige Bij, Stichting PIPS:lab, Broedplaats Plantagedok, Lino Hellings, Amsterdams Kamerkoor Fenix, Uitgeverij Kosmopolied, Paddock Live (l’Oreal, Unilever), Roos Smith, Gosse de Kort, Ninginkata, Remco Verveer/Lumasol, Jerome Kuijken, Stichting Mediaridders, Greenhost, John Treffer, Daan van West, Fast Facts, Krant in de klas/Teleac NOT, Stije Hallema, the Arches, Paul van Warmendam, Guus Kaandorp, Guido van Driel, Joost Swarte, Selmore, Erik Varenkamp, Uitgeverij Scratchbook, IDtv, Roche, BPM-media, Artiance, Museum Kranenburgh, de Mediaridders.